Bijzondere datums

Marleen achter de camera

 

"Ik zal per 30 april mijn functie neerleggen ten gunste van mijn zoon, de Prins van Oranje ... daarmee valt Koninginnedag vanaf volgend jaar op 27 april in plaats van op 30 april en zal Koningsdag gaan heten."

 

(uit de toespraak van Koningin Beatrix, maandag 28 januari 2013)

 

Veel verder dan "nou schat, heb je voortaan vrij op je verjaardag" kwam ik denk ik niet na deze toespraak, maar onze dochter Tessa (toen bijna 3) dacht er even over na en vroeg toen:

 

" Pappa, is er dan een hele dag speciaal voor ons?"

 

Nadat we haar hadden uitgelegd dat het de verjaardag van de koning is, we die dan vieren en ze die dag daarom 'Koningsdag' gaan noemen vond ze het eigenlijk nog steeds maar gek: "Want wij heten Konings en het heet toch Koningsdag en geen Koningdag?" En ze heeft natuurlijk helemaal gelijk! 

 

Vincent is dus jarig op 27 april, net als 42572 andere Nederlanders.  De verjaardag van de koning ... en sinds 2014 dus ook een officiële feestdag in de vorm van Koningsdag. 

 

Hier in huis hebben we meer gezinsleden met een 'bijzondere' geboortedatum. Zo is oudste dochter Manon van 11 september, geboren een jaar na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington en is Tessa geboren op 1 april, bekend van de 1 april grappen en een lokale feestdag. Elk jaar op 1 april herdenkt de bevolking van Brielle dat het op 1 april 1572 door de Watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden. Wat deze dag voor ons extra bijzonder maakt is dat mijn opa ook op 1 april geboren was. 

 

Zelfs cavia Pip heeft een bijzondere geboortedatum. Hij is geboren op 14 juni, de dag dat zijn voorganger Twinkel overleed. 

 

En ik? Ik moet het doen met 2 september. Een prima dag om jarig te zijn, meestal met heerlijk weer. Maar bijzonder? Misschien niet echt, maar het is wel mijn verjaardag!

 

Hoe zit dat met jou (of jouw gezinsleden)? Jarig op een feestdag of een voor jullie bijzondere dag? Of ben je geboren op een dag met bijzondere cijfers? Zoals 02-02-02 of 11-11-11 bijvoorbeeld. Populaire datums voor huwelijken! Maar een geboorte kan je niet echt plannen (toch?), dus het is wel extra bijzonder als je op aarde komt op zo’n datum!